ít  Pieterpad

26e etappe: Schimmert (Strabeek) - Maastricht 18km

dd. zo 23-dec-2007

Omdat de weerkundige vooruitzichten voor 2e Kerstdag ongunstig zijn, besluiten we om vandaag te gaan. Het is een wat grauwe dag en onderweg naar Schimmert valt er wat zwaairegen bij Sittard-Geleen. In Schimmert wordt geparkeerd voor de superfietsstore van Jos Feron en na een bakje koffie met vlaai in het restaurant op de hoek starten we dan met wandelen voor deze laatste etappe. Al snel komen we in het mooie Ravensbos en passeren enkele bevroren vennetjes en een kabbelend beekje met hier en daar ijsafzetting. Bij Strabeek kruisen we de Geul en lopen een eindweegs langs de snelstromende rivier richting Houthem. Mooie winterse uitkijkjes op het Geuldal, het riviertje, de begroeiing en de bebouwing wat verderop.
Na enkele km's loopt de route bergopwaarts om bij Berg op de Rijksweg te komen. Deze wordt overgestoken en afgedaald door Terblijt. Dan volgt een mooi diepgelegen pad met hoog aan de hellingen enkele gapende openingen van de mergelgroeven. Dit pad is met gevlochten heggen afgezet om o.a. de vogelstand te verbeteren.  Na Bemelen komt de stad naderbij, maar het uitzicht met schapen hoog tegen de helling en vele fruitbomen is nog steeds erg aantrekkelijk.
We steken dwars door Maastricht om bij het station het eindpunt van deze 26e etappe te vinden.

27e etappe: Maastricht - st Pietersberg 4km

Na een onderbreking voor een lekkere kop soep en koffie, wandelen we verder door het zeer drukke centrum van Maastricht. Het is zondag en 2 dagen voor Kerstmis en koopzondag, dus overvolle straten. Over de Servaasbrug, door de Stokstraat, langs het O.L.Vrouweplein en door het H.Hermanspark naar de Luikerweg. Deze stijgende weg gaat langs de forten aan de noordkant van de Pietersberg. Boven op de Pietersberg is een vlakte waarop de stad haar honden de vrije loop laat en ook kan laten en onze route loopt verder langs de diepe afgronden die de ENCI hier na gedane arbeid achterlaat. Op de plek waar het LAW (lange afstands wandelpad) GR5 vanuit BelgiŽ bij het Pieterpad komt staat een monument als eindpunt van dit unieke Nederlandse pad van Waddenzee naar Zuidgrens.
Na een kleine fotosessie halen we bij Chalet Bergrust onze welverdiende oorkonde op.

Na 5 jaar kunnen we met plezier terugkijken op vele mooie wandeldagen door de mooiste stukjes natuur van Nederland.
Veel dank aan
Toos Goorhuis en Bertje Jens voor het ontwerpen van deze route.
Ook dank aan de club mensen die het pad en de markeringen onderhouden en met het onmisbare boekje onder handbereik zijn we slechts op enkele punten het spoor bijster geweest.

Links: 

pieterpad.pagina

pieterpad.nl

 

etappes Zuidelijk traject
klik op de naam voor een verslag en foto's

0 Noordelijk Traject
14 Vorden - Doetinchem
15 Doetinchem - Hoch Elten
16 Hoch Elten - Millingen
17 Millingen - Groesbeek
18 Groesbeek - Gennep
19 Gennep - Vierlingsbeek
20 Vierlingsbeek - Swolgen
21 Swolgen - Venlo
22 Venlo -Roermond
23 Roermond - Pey
24 Pey - Sittard
25 Sittard - Strabeek
26 Strabeek - Maastricht
27

Maastricht - Pietersberg

hoeve Holswick
ijsafzetting maretakken
de Geul wegspiegel
gehavende
mergel pilaren
 
mergelgroeven schapen
   

 

 

 home     e-mail sturen