ít  Pieterpad

21e etappe: Swolgen - Venlo 21km

dd. maandag 26-dec-05

Op 2e Kerstdag is het weer Pieterpad dag. Met mooi zonnig en helder weer en een koffieplaats gereserveerd rijden we naar Swolgen. De wereld is nog in diepe rust op dit uur, alleen de waakhonden doen hun werk en ook het paard bij de stoeterij even buiten het dorp heeft geen rustdag. Het loopt al op de lopende band zijn km's om de conditie op peil te houden. Door het bos en de heuvels op de Swolgender heide lopen we naar het Schuitwater. We bereiken via een knuppelbruggetje de overkant van deze oude Maasarm. Het pad is net iets hoger en dus droger als de drassige laagte. De eerste dagjeswandelaars met kinderen en enkele fanatieke ATB-ers kruisen hier ons pad.
Op het 2e deel van het Schuitwater aan de Lottumse kant jagen we 2 vette hazen op.  Ze hebben geluk gehad, dat ze de braadpot met Kerstmis hebben kunnen ontlopen. Maar ze zullen wel niet van ouderdom sterven. Ook zien we een grote vlucht eenden die in V-vorm door de lucht vliegen.
Voorbij Lottum komen we bij de kapel aan de Houthuizerweg. Deze kapel werd uit dankbaarheid gebouwd door de buurt, omdat er in de 2e Wereldoorlog niemand van de buurt is omgekomen door oorlogsgeweld. Onze geplande en besproken koffiepauze is hier vlakbij en na deze welkome onderbreking vervolgen we onze wandeling via kasteel Kaldenbroek naar Grubbenvorst. Voor het immense kloostercomplex ligt het  omstreden aspergemonument te blakeren in de zon en een eindje verder staat het beeld met de melkende non.
Grubbenvorst ligt aan onze kant van de Maas en met de pont geraken we aan de overkant en lopen via de nieuwe glad geasfalteerde dijkweg naar het zuiden. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op Grubbenvorst en de ruine van het Gebroken Slot. Als we onder de A67 doorlopen bereiken we Genooi en de kapel. Hier ook weer even naar binnen, net als veel andere mensen die hier even een bezoekje brengen aan Maria.
We zijn vlakbij de stad Venlo maar lopen langs de Maas tussen de Schotse Hooglanders in een heel open en weids gebied. Bij hotel Valuas komen we op de "harde" weg en lopen door de stad naar het Limburgs Museum bij het NS-station. Na een welverdiende kop soep wordt de deeltaxi naar Swolgen gebeld. Nog geen 10 min. later betrekt de lucht en begint het te waaien en valt er sneeuw. Wat hebben we geboft met het weer. Vanaf het veerpont hebben we zonder jas gewandeld in een  lekker zonnetje en zonder wind.
Weer een mooie route, met veel onbekende stukjes in onze directe woonomgeving.   

Links: 

pieterpad.pagina

pieterpad.nl

camping In de Verte - Lottum

art. Dagblad de Limburger

etappes Zuidelijk traject
klik op de naam voor een verslag en foto's

0 Noordelijk Traject
14 Vorden - Doetinchem
15 Doetinchem - Hoch Elten
16 Hoch Elten - Millingen
17 Millingen - Groesbeek
18 Groesbeek - Gennep
19 Gennep - Vierlingsbeek
20 Vierlingsbeek - Swolgen
21 Swolgen - Venlo
22 Venlo -Roermond
23 Roermond - Pey
24 Pey - Sittard
25 Sittard - Strabeek
26 Strabeek - Maastricht
27

Maastricht - Pietersberg

de Schuitwaters bij Swolgen

H.Familie kapel Houthuizen

   

kasteelhoeve Kaldenbroek

   

Grubbenvorst

weer naar de overkant van de Maas

 

 home     e-mail sturen