ít  Pieterpad

17e etappe: Millingen - Groesbeek 20km 

zondag 19 dec 2004

Het belooft een droge zondag te worden, met zon en weinig wind. De auto is goed bevroren en de wegen zijn plaatselijk nog glad. In Groesbeek wordt geparkeerd en nemen we de bus via Nijmegen naar Millingen.
Na een kop koffie bij cafe de Kastanje lopen we onze route. Een sluipweggetje van Millingen naar Leuth zo blijkt. Er is vrij veel verkeer op dit tijdstip. Vele vogels in de uitgestrekte weilanden, waaronder reigers, ganzen en eenden. In de meidoornstruiken bij de boerderijen zitten opvallend veel mussen te kwetteren in het zonnetje. Bij de karakteristieke hoeve De Plezenburg bij Leuth loopt een ooievaar in het weiland. Hij schuwt mijn fotocamera en wil maar niet breed voor de lens (wellicht is het een illegaal exemplaar hier in dit grensgebied).  Voorbij het dorp Leuth verlaten we NL en lopen naar Zyfflich in Duitsland. Bij de locale Gasthof nemen we een kop soep. De bediening spreekt Nederlands en de muziek ook, (Frans Bauer). 
Na deze opkikker vervolgen we de tocht naar het Wylermeer. Een langgerekt grensmeer met wandelroutes en ligweides. Hier steken we de rijksweg van Nijmegen naar Kleve over en verruilen het weidse polderland voor het heuvelige Rijkswald. Het steile pad omhoog is een baggerzooi na de felle buien van gisteren. We moeten door en over de dikke prut ca. 65m klimmen naar de Duivelsberg. Hier boven is een mooi panorama over de omgeving en natuurlijk een restaurant, wat wij links laten liggen, zo fit als we nog zijn van de kop soep. Door het bos voert de route naar de weg Berg&Dal-Wyler. Deze steken we over en lopen verder langs de bosrand met een prachtig uitzicht op de meer dan glooiende akkers. Bij het Canadees kerkhof krijgen we zicht op Groesbeek, het Bevrijdingsmuseum en in de verte de heuvels van het Reichswald. Al met al lopen we ook DE 7 heuvels in dit erg mooie gebied. 
Terug in Groesbeek besluiten deze mooie route met koffie en pils. Aanvankelijk was niet gepland om vandaag te lopen, maar het was een uitgelezen mooie wandeldag, door een prachtig gebied. Laagland dat overgaat in de steilrand met bossen. Fris, zonnig en de weinige wind in de rug.

Links: 

pieterpad.pagina

pieterpad.nl

etappes Zuidelijk traject
klik op de naam voor een verslag en foto's

0 Noordelijk Traject
14 Vorden - Doetinchem
15 Doetinchem - Hoch Elten
16 Hoch Elten - Millingen
17 Millingen - Groesbeek
18 Groesbeek - Gennep
19 Gennep - Vierlingsbeek
20 Vierlingsbeek - Swolgen
21 Swolgen - Venlo
22 Venlo -Roermond
23 Roermond - Pey
24 Pey - Sittard
25 Sittard - Strabeek
26 Strabeek - Maastricht
27

Maastricht - Pietersberg

strakke blauwe luchten

Hoeve De Plezenburg

'n ooievaar

ploeteren door de bagger 

zicht op de Oosterburen v.a. 
Duivelsberg

nog meer nattigheid

Nederrijk, t.n. van Groesbeek 

 

 home     e-mail sturen