ít  Pieterpad

16e etappe: Elten  Millingen 12 km

dd. zo 14-nov-2004

Omdat het openbaar vervoer van Millingen naar Elten (zeker op zondag) bijna ondoenlijk is, proberen we iets nieuws. De auto parkeren we bij het eindpunt, we fietsen naar het startpunt, we lopen naar het eindpunt en met de auto halen we de fietsen weer op. Aldus de theorie vandaag in de praktijk gebracht. De veerstoep bij Millingens overkant, is niet per auto bereikbaar, dus parkeren we bij de steenfabrieken van Pannerden. We fietsen via Tolkamer naar het Eltense Friedhof en starten hier met lopen. 
Het is fraai zonnig fris herfstweer in de bossen rond de Eltenerberg. Bij Hotel Waldhof **** wordt een koffie met appelkoek-ijs-slagroom-vanillesaus genomen. Dan dalen we af naar het Rijndal en laten de puist uit de laatste ijstijd achter ons. Via de lage akkers lopen we naar Spijk, waar de Rijn ons land bereikt. Via de iets te saaie rechte dijk lopen we naar Tolkamer. Onderweg passeren we, een grote recycle fabriek voor PET-flessen. Stapels geperste PET-flessen liggen op het terrein te wachten tot ze verwerkt kunnen worden. 
Bij Tolkamer zijn verschillende restaurants, waarvan een ons bezoek krijgt en een kop soep (erwten) laat zich goed smaken in het zonnetje achter het raam. Het is prachtig weer hier aan de Rijn boulevard langs de brede rivier. Volgens een groot electronisch bord bedraagt de waterstand vandaag 8.76m NAP. 
De route loopt verder langs de Bijland. Een groot (water) recreatieterrein met enkele eilanden, waarop vele ganzen zitten te fourageren. Enkele vogelaars, turen met duur uitziende kijkers naar de trekvogels en maken notities. 
In de verte klinkt veel getoeter van een scheepshoorn. Het is van Sinterklaas, die vandaag in Millingen per boot op bezoek komt. Om 14:30uur is hij aan land en het getoeter opgehouden. Om 14:45uur zijn we bij onze auto en rijden we naar Elten voor het ophalen van de fietsen en gaan via Emmerich naar huis.
Opnieuw een prachtige wandeltocht; door de bossen en hoogten van Elten, langs  Neerlands breedste stroom, met mooie uitkijkjes op de dijkdorpen en het vlakke land. 

 

 

Links: 

pieterpad.pagina

pieterpad.nl

 

etappes Zuidelijk traject
klik op de naam voor een verslag en foto's

0 Noordelijk Traject
14 Vorden - Doetinchem
15 Doetinchem - Hoch Elten
16 Hoch Elten - Millingen
17 Millingen - Groesbeek
18 Groesbeek - Gennep
19 Gennep - Vierlingsbeek
20 Vierlingsbeek - Swolgen
21 Swolgen - Venlo
22 Venlo -Roermond
23 Roermond - Pey
24 Pey - Sittard
25 Sittard - Strabeek
26 Strabeek - Maastricht
27

Maastricht - Pietersberg

herfst

de Rijn bij Spijk

 

 

 home     e-mail sturen