ít  Pieterpad

11e etappe: Hellendoorn - Holten 15 km

dd. vr 26-dec-2003

Net als vorig jaar brengen we 2e Kerstdag weer op het Pieterpad door. Een frisse dag tussen de "vreet- en zit- inns".
Moesten we in Hellendoorn vorige keer een uur koukleumen, nu zitten we nog maar 2 minuten veel comfortabler als toen in de auto bij station Holten en onze regiotaxi komt al voorrijden. De weg lijkt langer als onze route lijkt het, we rijden via de dorpen Nw-Heeten en Haarle. Rechts hebben we een blik op de hoogten van de Sallandse rug, waar onze route vandaag loopt. Toch een 60 meter hoger dan de dorpen rondom het gebied.  Bij Haarle torent het fraaie witte Sprengershuis of Palthetoren hoog op de heuvel.
Het weer is goed, een beetje triest, maar droog en ca. 8oC. De route gaat een groot deel door het bos, maar na het passeren van de weg Zwolle-Almelo wordt het terrein open en heuvelachtig. Hier geeft een bemoedigend bord aan, dat we al 191 km vanaf Pieterburen en nog 297 km tot de Pietersberg moeten lopen.
De orienteertafel op de Noetselerberg, staat op een markant punt en geeft uitleg over de heuvelrug die ontstond tijdens de laatste ijstijd. Een mooi en weids uitzicht naar de iets hogere Haarlerberg en omstanders zien in de verte op ca. 10km afstand zelfs Raalte liggen. 
We zijn beslist niet de enige wandelaars vandaag. Veel gezinnen halen een frisse neus in de buitenlucht en natuurlijk zijn er ook andere Pieterpad wandelaars. 
Een eind verderop is te zien hoe de heide tegenwoordig wordt onderhouden. Flinke zigzaggen zijn afgeplagd en liggen als kalere stroken tegen de heuvels. 
Vandaag geen schapen, wellicht moeten ze bij een of andere levende kerststal present zijn. Ze kunnen een wandeling levendiger maken.
Op dit traject zijn mooie bossen met opvallend veel jeneverbes struiken. De enige horeca op de route is bij 't Losse Hoes. Maar beide gelegenheden en het museum zijn gesloten (op deze feestdag?). Ook kruist hier een ander LAW (lange afstand wandelpad) het Pieterpad, het Marskramerpad. Dit loopt van west naar oost Nederland.
Gelukkig is onze etappe vandaag slechts 15km en we halen met 2 vingers in de neus, ook zonder pauze, NS station Holten. 
NB: Ook vandaag ontbreken hier en daar markeringen. Het boekje met de beschrijving en de stafkaarten blijft onontbeerlijk.
Opnieuw een mooie route door heuvelachtig bosrijk terrein. Een goed alternatief voor een 2e Kerstdag. 

Links: 

pieterpad.pagina

pieterpad.nl

  etappes Noordelijk traject
klik op de naam voor een verslag en foto's

0 't Pieterpad
1 Pieterburen - Winsum
2 Winsum - Groningen
3 Groningen - Zuidlaren
4 Zuidlaren - Rolde
5 Rolde - Schoonlo
6 Schoonlo - Sleen
7 Sleen - Coevorden
8 Coevorden - Hardenberg
9 Hardenberg - Ommen
10 Ommen - Hellendoorn
11 Hellendoorn - Holten
12 Holten - Laren
13 Laren - Vorden
14

Zuidelijk Traject

Noetselerberg
Haarlerberg

 

 

 home     e-mail sturen