ít  Pieterpad

10e etappe: Ommen - Hellendoorn 20km

dd. zo 07-dec-2003

Eindelijk pakken we de draad weer op om ons Pieterpad te vervolgen. Het zal een mooie heldere maar koude dag worden. Vannacht vroor het -6 oC en de autoruiten zijn dan ook flink dichtgevroren. Krabben ! 
Een eind voor Hellendoorn reserveren we een regiotaxi. Deze moet ons naar het station in Ommen brengen. Wachten is vervelend en in de kou nog erger. Blauwbekkend bij de ingang van het Avonturenpark in Hellendoorn moeten we 45 min. wachten op ons vervoer.
Om 11:15 uur beginnen we na een kop koffie onze wandeling in Ommen. Door en langs de bossen naar de Nieuwe Brug. Hier steken we het riviertje de Regge over en gaan richting Archemer en Lemelerberg. De markeringen zijn op deze route slecht onderhouden en bovendien niet overal op de meest logische plaatsen aangebracht. Wie meldt zich als vrijwilliger ?
Een mooie route door bossages met veel jeneverbes struiken. Op de Archemerberg, een behoorlijk hoge uitstulping van moeder Aarde van 75m, heb je een mooi uitzicht over de wijde omgeving. Beneden graast een kudde schapen op een afgemaakt perceel heide. Na enkele verhogingen met uitzicht komen we bij de Lemelerberg. Hierop staat een grote leeuw op een sokkel, als monument op de overwinning op Napoleon in 1813. Ook het nabij gelegen restaurant doen we aan en de kop snert en/of tosti smaakt prima. 
Het dorp Lemele ligt onder aan de gelijknamige berg en vanaf hier gaat onze route door het open veld. Zo nu en dan is het toch fris, hoewel er niet veel wind staat. Na de 3e camping buigen we weer af het bos in. Ook hier is de markering slecht, bovendien is de zon soms verblindend, zodat we de vage wit-rode balkjes moeten zoeken op de bomen. De laatste 5 km gaan geheel door de mooie bossen van Hellendoorn. Op het eind lopen we aan de achterkant langs het Avonturen park, waar nu winterstop is op de 8-baan en de andere attracties. 
Moe, maar weer voldaan, hebben we de 20km gelopen in 4,5 uur en de "portie frites met" die we onszelf beloofd hadden, doet de kou weer snel vergeten.

 

Links: 

pieterpad.pagina

pieterpad.nl

  etappes Noordelijk traject
klik op de naam voor een verslag en foto's

0 't Pieterpad
1 Pieterburen - Winsum
2 Winsum - Groningen
3 Groningen - Zuidlaren
4 Zuidlaren - Rolde
5 Rolde - Schoonlo
6 Schoonlo - Sleen
7 Sleen - Coevorden
8 Coevorden - Hardenberg
9 Hardenberg - Ommen
10 Ommen - Hellendoorn
11 Hellendoorn - Holten
12 Holten - Laren
13 Laren - Vorden
14

Zuidelijk Traject

Archemerberg 75m

kudde schapen Lemelerberg

leeuw op sokkel Napoleon 1813

 

 home     e-mail sturen