ít  Pieterpad  

6e etappe: Schoonlo - Sleen  22km  

za 22-februari-2003

Omdat het mooi en zonnig weer zal worden, "moet" er vandaag gelopen worden. 
Na een kop koffie bij hotel Zwols in Sleen nemen we de bus naar Schoonlo. Nog 2 PieterPad stellen vergezellen ons in de bus. Met een mooi zonnetje en een frisse wind tegen, starten we met de etappe om 11:15uur. 
Na een stukje door het open veld, lopen we al snel door de bossen van het Schoonloer Veld. Hier en daar ligt 'n plukje sneeuw en het ijs bedekt de sloten en de poelen op de weg. Ik kan het niet laten om hier en daar nog ijs kapot te trappen op de modderpoelen. 
Al snel komen we bij een natuurreservaat "De Tweelingen". Een heideveld met enkele vennen. Dergelijke open plekken met ven zijn er op meer plaatsen op deze route. De ijsvlakte spiegelt in de zon. Een mooie aanblik. Het bos is nog iets heiig en daar waar de zon doorkomt zijn dan mooie strepen zichtbaar. Veel beukenbos op deze route en honderden nestkastjes op ooghoogte aan de bomen. Een daad van de Jeugdnatuurwacht? Er wordt veel hout gekapt en de dikke stammen liggen genummerd opgestapeld langs de boswegen. Vandaag met dit mooie weer zijn er opvallend veel vogels, die zich druk laten horen hoog in de bomen. Ze zijn zich aan het voorbereiden op de lente die nu gaat komen. De hormonen werken.
Na 8 km gaan we bij de Biologisch Dynamische boerderij "de Wenning" een kop koffie drinken met kruidkoek en proeven de heerlijke goedgevulde pompoensoep. Op hun bedrijf is een camping en een informatiecentrum. In het infocentrum schuiven we aan aan de tafel bij de boer en boerin en nog 2 andere PieterPad-lopers, die van Sleen naar Schoonlo lopen. 
Een gezellig gesprek over hun bedrijf. Hun zoon doet de boerderij en zij de camping en info. Een mooie onderneming vlak aan het natuurreservaat bij Orvelte. Kijk ook op www.dewenning.nl 

Na deze onderbreking lopen we verder door de mooie natuur en natuurlijk het zonnetje. We passeren het Oranjekanaal dichtbij Schoonoord en wandelen over de mooie aangelegde fietspaden, waar Drenthe beroemd om is. Een bult in het vlakke land is de Galgenberg, waar een skelet werd gevonden en waar vroeger recht werd gesproken en het vonnis uitgevoerd. We passeren nog enkele grafheuvels, maar na een passage van een autoweg (door de greppel) komen we langs 2 hunebedden. Een eerdere vorm van begraven. Een van de 2 is een fraai exemplaar. Hoog en nog een ring van stenen als afscheiding rondom. Volgens het infobord telt Nederland 54 hunebedden.
De laatste kilometers naar Sleen gaan door het open veld. Hier merken we dat het briesje tegen, toch behoorlijk fris kan zijn. 
Echt moe, met pijnlijke voeten en heupen, komen we aan in Sleen. De langste route tot nu zit erop. Nogmaals koffie met soep bij Hotel Zwols en naar huis. 
Een mooie dag met een heerlijke voorjaarszon door mooie natuur: te mooi om thuis te blijven.

 

 

  etappes Noordelijk traject
klik op de naam voor een verslag en foto's

0 't Pieterpad
1 Pieterburen - Winsum
2 Winsum - Groningen
3 Groningen - Zuidlaren
4 Zuidlaren - Rolde
5 Rolde - Schoonlo
6 Schoonlo - Sleen
7 Sleen - Coevorden
8 Coevorden - Hardenberg
9 Hardenberg - Ommen
10 Ommen - Hellendoorn
11 Hellendoorn - Holten
12 Holten - Laren
13 Laren - Vorden
14

Zuidelijk Traject

klik op de foto voor een foto

zonnestralen Schoonloerveld

natuurreservaat "Tweelingen"

fraaie zonnige lucht

de Galgenberg

een fraai hunebed bij Sleen

 

 home     e-mail sturen