ít  Pieterpad

5e etappe: Rolde - Schoonlo  19km  

za 18-januari-2003

Om 07:15uur naar Schoonlo gereden. In Schoonlo nemen we om 09:45uur de bus, net als een ander jong Pieterpad stel. In Rolde blijkt er nog een PP-paar in de bus te zitten. Kenmerken: rugzak en stevige schoenen.
Eerst koffie bij eetcafe het Hofje. Vriendelijke mensen, die ons al om 10uur bedienen. 

Vertrek via het kerkhof en de prachtige hunebedden. Een van de 2 is een erg mooi exemplaar. De Pieterpad route loopt over een oud spoorlijntje van Assen naar Stadskanaal en is dus kaarsrecht. Een stevige koude bries hebben we tegen, maar gelukkig is er veel bos op onze route vandaag.Al na 5 km steken 3 reeen ons pad op nog geen 100m afstand over. 
Op sommige paden is het erg vettig maar over het algemeen is de route redelijk. De dennenbossen van het Gietenerveld en Drouwerveld zijn van Staatsbosbeheer en in het verleden aangeplant voor mijnhout. Waar dennen verdwijnen worden nu loofbomen geplant, wat de bossen afwisselender en dus aantrekkelijker maakt. Op 12 km kruisen we de weg Emmen-Assen bij Papenvoort en we pauzeren bij restaurant de 4 Linden. (
www.vierlinden.info) Een heerlijke bospaddenstoelensoep en een enorm groot (maar vooral lekker) broodje gezond met koffie versterken de innerlijke mens. Het restaurant is ook hier uniek en beslist een aanrader. De muren zijn behangen met oude spullen en een apart zoldertje boven de tafels net boven ooghoogte staan de goed bewaarde gebruiksvoorwerpen, zoals een bascule, melkbussen, gereedschap, een trapnaaimachine, typmachine, een oude leren brommersjas met helm, geemailleerd spul, en nog honderden kleine artikelen. Een echt museum in het restaurant. Je kijkt je ogen uit. 
De route gaat verder langs de plassen van landgoed Meindersveen. Een drassig stuk maar mooi gelegen. Een eind verder graast een 50tal schapen op een heidegebied. Op afstand hoor ik gemekker van een lammetje en als ik dichterbij loop zie ik een klein zwart lammetje rond de moeder dartelen. Het wordt lente !
Dichtbij Schoonlo zijn 2 campings en een park met recreatiehuisjes. Het hele gebied van vandaag is goed ontsloten voor fietsers met mooie asfalt fietspaden. Drente=Fietsprovincie. 
Het laatste stuk van de route gaat door een drassig parkje aan de rand van het kleine Schoonlo. Om 15uur zijn we op het eindpunt. In het enige restaurant van het dorp, vlakbij de bushalte, drinken we om 15uur nog koffie en rijden daarna naar huis. Opnieuw een voldaan gevoel. Wat is Nederland afwisselend en mooi.

 

  etappes Noordelijk traject
klik op de naam voor een verslag en foto's

0 't Pieterpad
1 Pieterburen - Winsum
2 Winsum - Groningen
3 Groningen - Zuidlaren
4 Zuidlaren - Rolde
5 Rolde - Schoonlo
6 Schoonlo - Sleen
7 Sleen - Coevorden
8 Coevorden - Hardenberg
9 Hardenberg - Ommen
10 Ommen - Hellendoorn
11 Hellendoorn - Holten
12 Holten - Laren
13 Laren - Vorden
14

Zuidelijk Traject

klik op de foto voor een foto

Rolde hunebed-1

Rolde hunebed-2

vlakbij de 3 reeen
Meindersveen
Meindersveen

 

 home     e-mail sturen