ít  Pieterpad  

  etappes Noordelijk traject
klik op de naam voor een verslag en foto's

0 't Pieterpad
1 Pieterburen - Winsum
2 Winsum - Groningen
3 Groningen - Zuidlaren
4 Zuidlaren - Rolde
5 Rolde - Schoonlo
6 Schoonlo - Sleen
7 Sleen - Coevorden
8 Coevorden - Hardenberg
9 Hardenberg - Ommen
10 Ommen - Hellendoorn
11 Hellendoorn - Holten
12 Holten - Laren
13 Laren - Vorden
14

Zuidelijk Traject

klik op de foto voor een foto

een van de plassen langs de route

bruggetje over de Aa

bruggetje over de Aa

4e etappe: Zuidlaren - Rolde  16km  

do 26-december-2002

Vandaag 2e kerstdag is het weer Pieterpad dag.
Om 08:30uur vertrekken we en zijn om 10:30uur in Rolde bij de kerk. Vlakbij ligt eetcafe 't Hofje, waar men net geopend is en we een kop koffie drinken. Het openbaar vervoer gaat via Assen met een wachttijd van 30 min. Om 12:30uur worden we op de grote Brink ZO in Zuidlaren afgezet. Het is gaan regenen en het lijkt dat dit nog wel even duurt. Na weer een kop koffie bij het Brinkhotel starten we om 13uur. De route gaat eerst door het dorp naar het eindpunt van de vorige keer. We volgen de oude route westwaarts en ten noorden van het dorp. Na het viaduct lopen we aan de rand van de begroeiing met uitzicht op het natuurpark de Drentse Aa. Dit riviertje slingert zich door een mooi wijds weidelandschap. Hier en daar lopen nog enkele grazers of een enkel paard. Aan de linkerkant passeren we enige meertjes waar het ijs nog hele stukken bedekt. Bij cafe de Drentsche Aa, wat vandaag gesloten is, steken we de Aa over en komen we op hogere grond te lopen. Dit blijkt later fout te zijn. We zijn door de regen niet alert genoeg op de markeringen, die er volgens ons dan ook te weinig zijn aangebracht. Hierdoor komen we bij Zeegse, waar de WC van een groot Golden Tulip hotel door ons met een bezoek wordt vereerd. Hierna blijkt onze misser en via het onontbeerlijke boekje van het Pieterpad, komen we iets verder weer op de route terug. De passage van de Aa gaat nu over een pittoresk gelegen bruggetje in een bocht van het riviertje aan de overkant een hoge walkant. Het bruggetje is 50 cm breed en slechts aan een zijde is er een reling. Van een grote groep wandelaars (ook in de regen maar geen Pieterpad lopend), wordt onder grote hilariteit een groepsfoto op de brug gemaakt. Dan gaat onze route over een lange zandweg met verhard fietspad naar Gasteren. En het blijft maar regenen. Na de passage van de Drentse Aa lopen we richting Ballooer Veld. Een heidegebied met een functie alsMilitair Oefenterrein. Ook hier is het weer erg vettig op het weggetje langs dit natuurterrein. Onze kleren raken allengs doorweekt, ondanks dat ze waterdicht zijn en ondanks een paraplu. De broekspijpen zuigen zich vanaf de schoenen vol richting knieen. Kortom 'OZEL'. Maar we willen zo graag.En het blijft maar regenen.
Halverwege het heidegebied kronkelt de route het terrein over. De grond is hard en met gras begroeid. Mooie glooiende heidevelden en hier en daar een groepje eiken. Een grafheuvel ligt op onze route en een andere grafheuvel ligt op enige afstand. De ontberingen beginnen een hoofdrol te spelen en het is afzien in dit hondenweer. Het is Kerstmis en mijn naam is geen Josef en Truus is niet zwanger en heet geen Maria, maar een relatie met toen komt in ons op als we langs een afgelegen schaapskooi wandelen. Maar gelukkig zijn we voor het donker om 16:30uur in Rolde terug en gaan lekker eten bij eetcafe 't Hofje.
We hebben 3,5 uur gelopen over ca. 17km.
Er was ons droog weer voorspeld en het zou pas in de middag gaan regenen, maar anders was dit opnieuw weer een mooie route door een beeklandschap en over heidevelden. Volgende keer moeten we de hunebedden in Rolde nog even bekijken, hier schijnt het grootste van Nederland te liggen.

 

 home     e-mail sturen