home

  Fly & Drive - Kameeldoorn rondreis door Namibia 

28 okt t/m 19 nov 2003

 

 

Kalahari -     Eningo ClayHouse Lodge - Windhoek

 .

meer foto's

  


 

reisverslagen & foto's

dag 1-2: Windhoek-Otavi
dag 3-4: Ghaub
dag 5: Etosha 1
dag 6: Etosha 2
dag 7: Etosha 3
dag 8: Damara
dag 9: Swakopmund 1
dag 10-11: Swakopmund 2


 

dag 12-13: Sossusvlei
dag 14-15: Luderitz
dag 16-17: Fish River Canyon
dag 18-19: Kalahari 1
dag 20-22: Kalahari 2


terug naar home-NA

 

klik op de afbeelding voor een vergroting
wandeling zandstorm Eningo
Eningo lodge stortregen Eningo
Eningo Lodge
ontbijt Eningo
wild observatiepost kamers Eningo
Windhoek lelie (met rups)
Windhoek Windhoek
vliegveld Windhoek onze Boeing 747 Air Namibia

 Zondag 16 nov 2003

Vanmorgen gaan Truus en ik een ochtendwandeling maken. Om 5:45uur vertrekken voor de blauwe route van 80min. Precies om 6uur komt de zon op. We zien weer gnoes, kuduís en oryxen. Ook een flink aantal koeantilopes. Als ze ons zien snuiven ze en gaan een eind verder weer staan kijken. Helaas geen stekelvarken. Dit nachtdier moet toch vroeger bekeken worden.

Vandaag laten we de afgelopen weken in onze gedachten voorbij gaan, zoals de reisbeschrijving adviseert. E.e.a. wel aan de rand van het zwembad onder de parasol zodat dit erg relaxt, (lui) kan gebeuren. Een heerlijke salade als lunch uit een van de beste keukens van NamibiŽ. Dit laatste alweer volgens onze Pack-Bijbel.

Om 17uur gaan we met de gastvrouw in een ďonkaptĒ VW-busje de farm over, op zoek naar wild. Van Stefani de gastvrouw krijgen we een uitgebreide les over NamibiŽ in bijzonder over de Kalahari. Dit is geen woestijn, alleen een gebied wat geen oppervlaktewater heeft. Het is een volgestoven aardbreuk die vanaf de evenaar loopt. Het zand is zeer poreus en het water dat valt zakt meteen door de bodem. Gemiddeld valt hier 700mm water per jaar. In NL ca. 1000mm. Alleen valt hier de regen in een korte periode van max. 3 maanden. Het gras groeit dan in enkele dagen tot ca. 1.25m. Alles is groen.

Het wild trok vroeger van Etosha naar het zuiden en weer terug. Maar sinds de boeren afrastering hebben gemaakt is dit steeds moeilijker geworden en daardoor gebeurt dit bijna niet meer. Ook de roofdieren verplaatsen zich moeilijker met de hekken. Nu aan het toerisme veel geld wordt verdiend, wordt vaak wild gekocht om diverse soorten op de farm te laten zien aan de toeristen. De farm is omheind met ca 3m hoog draad en daardoor is het wild vrij constant.

We hebben dezelfde hartebeesten groep gezien als vanmorgen, alleen een 6tal jonge oryxen op vrij korte afstand zijn extra. Weer heerlijk culinair getafeld. De keuken van de lodge staat bekend als een der beste van NamibiŽ.

Gereden:  0 km 

Maandag 17 nov 2003

Vannacht heeft het weer geregend. Enkele donderslagen en wat regen. De mensen, dieren en planten zijn er blij mee. Het zal wel niet genoeg zijn maar alle beetjes baten. Vandaag shoppen in Windhoek. Internetten en het bankautomaat verhaal van Swokopmund wellicht even oplossen.

Bij Dordabis proberen we even te tanken, maar de pomp van de unleaded fuel is kapot. We kunnen wel gelode benzine krijgen, maar dat bod slaan we maar af. We proberen Windhoek maar te halen, het is nog 90km. Al op 50km voor Windhoek gaat het lampje branden. Toch gehaald bij de 1e pomp in de stad.

Eerst proberen we bij Air Namibia al in te checken voor de zitplaatsen van de vlucht morgen. Dit kan alleen op het vliegveld zo blijkt, dus dat kan op de terugweg.

Dan gaan we internetten. We kunnen eindelijk onze bestanden op een diskette overzetten en per mail homewaarts sturen. Jet hunkert naar een bericht van Steffi, maar helaas is net als van onze vruchtjes geen bericht van het kroost. Dan wordt de poging ondernomen om in Namibia bij de First National Bank het tekort van het pinnen in Swakopmund te corrigeren. Maar ook na 2 telefoontjes met de manager daar, levert niets op. Ik denk dat we dit verlies moeten accepteren,  toch Ä75.

Thuis zal ik nog een poging wagen.

Dan moeten er nog wat souvenirs gekocht worden, o.a. biltong. Ook gaan we nog kip eten bij Nando, om onze lichaamsomvang op peil te houden.

Windhoek is een moderne stad, met mooie grote verzorgde winkels, malls. De mensen zijn modern gekleed en echte wereldburgers. De zwarte bevolking loopt zelfverzekerd en trots over straat. Veel winkels voor een stad met 200.000 inwoners. Echt veilig is het niet. Bij veel winkels hangt een bordje boven de deur: "right of permit is admitted". Hier in het Engels, in Swakopmund in het Afrikaans: "reg van toegang voorbehou". In NL geeft een bordje met: "slechts 1 scholier tegelijk" al problemen.

Op het vliegveld is een reservering van zitplaatsen ook niet mogelijk, de computer geeft een foutmelding. Normaal kan dit binnen 24uur voor de vlucht. Dan hebben we nog enige problemen met de parkeerwachtster. We zouden een kaart hebben moeten ontvangen voor kort parkeren, maar het meisje dat daar zit hebben we niet gezien. Dan maar weer terug en voor 3 N$ mogen we eruit.

Richting Eningo lodge  begint het in alle windhoeken te onweren en valt er regen. Ook in Windhoek waaide het al flink ( de naam moet ergens vandaan komen) en vielen er enkele druppels. Dichter bij Eningo staan al plassen en op weg naar de lodge staat een gnoe en een hartebeest al te drinken in een plas water op de weg. Het heeft op Eningo 6mm geregend tot 16uur. Onder onze koffie regent het weer even flink. Na 15min zit er weer 4mm in de regenmeter. 's Avonds en 's nachts vallen er nog 3mm bij. Het regenseizoen is begonnen en de groei van het gras kan beginnen.

's Avonds voor de laatste maal biefstuk van het wild (gemsbok = oryx) gegeten. Grote borden, mooi opgemaakt, nette porties. Kortom culinair.

Gereden:  225  km

 Dinsdag 18 nov 2003

Vanochtend op tijd op voor de thuisreis. Om 7:20uur mogen we ontbijten en om 8uur rijden we het terrein af richting vliegveld. Dames met koffers worden bij de vertrekhal afgezet en Chris en ik gaan aftanken. Hier is net een tankwagen aan het bijvullen, dus na 20min wachten kunnen we geholpen worden. Dan rijd ik per o n g e l u k  weer de kort parkeren parkeerplaats op, op weg naar het inleveren van de auto. Het blijkt dat ik fout zit, dus opnieuw bij de juffrouw van gisteren. Ze weigert om de boom te openen, ik zal 3 N$ moeten betalen. Terug om een kaartje te halen. De juffrouw daar zegt dat dit niet hoeft en nogmaals terug en ondertussen zijn 5 mensen in de weer voor het openen van de boom. Na een gezamenlijk beraad, krijgen we toch onze zin en mogen we doorrijden. Met tegenzin en uiterst langzaam wordt de boom geopend. Het inleveren van de auto gaat verder zonder problemen.

De vlucht naar huis gaat volgens het boekje: vertrek 11:45uur aankomst Frankfurt: 21:15uur.

Trein naar Keulen en overstap naar Monchen-Gladbach. Wiel Erben in Keulen gebeld en deze is bereid ons op te halen en hij staat al op ons te wachten om 12:20uur. Om 1:20uur worden we thuis afgezet.

 

 

terug naar home-NA