Vakantie Malaysia, Rondreis
27apr t/m 11 mei 2002
FOX
"Het Beste Van Malaysia"

 hotels

 foto's Internet verslag home vakanties
Kuala Lumpur Taman Negara Kota Bahru Penang Langkawi

klik op de foto's voor een vergroting

Za + Zo 27+28 april 2002

Om 7uur werden we weggebracht naar het station in Helmond door Jac en de trein van 07:24uur nog gehaald naar Schiphol. Perfect volgens schema op Schiphol, worden Truus de tickets al in de hand geduwd door de gastvrouwen van Fox. Dit enkel door het zichtbaar blauwe label van Fox aan de koffers. Lekker vroeg ingecheckte, waardoor we natuurlijk weer raamplaatsen kunnen bedingen. Het vertrek duurt lang en de reis begint ongeveer 1˝ uur te laat. 
Mooi vliegtuig een Boeing 777-200 voor ca. 350 personen. Een kussentje en plaid voor elke stoel. 5 video's, 20 radiozenders, gratis hoofdtelefoon, tv spelletjes oa. schaken en patience; mooie stewardessen, smakelijk eten, etc. De vlucht gaat via Duitsland, Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Turkije, Iran, Pakistan, India. De vlucht kan via een apart TV kanaal gevolgd worden. Onderweg zien we nog een prachtige zonsopkomst, met een vuurrode gloed in pikdonkere onweerswolken. De vlucht duurt wel erg lang, 13uur, waardoor we gebroken op KLIA = Kuala Lumpur International Airport landen. Hier worden we opgewacht door onze gids Robert-Jan Peters. Met een treintje gaan we naar de bagageafgifte. Ook hier weer lang wachten. Op KLIA probleemloos de eerste Ringits gepind.
KLIA Sepang is een nieuwe moderne luchthaven op 75km van KL=Kuala Lumpur. Onze groep is nu bekend, 9 personen als groep in de groep en nog een gezin van 4 personen en 4 stellen, totaal 21 personen. Onderweg in de bus naar KL rijden we door een groen maar gecultiveerd (olie)palmbomen landschap. In de stad KL met ca. 1.500.000 mensen, staan veel hoge en grote gebouwen. O.a. de Twintowers die 451m hoog zijn van de staatsoliemaatschappij Petronas en de TV toren, die met mast nog enkele meters hoger is. Ons hotel heet Swiss Garden met 4* en ligt centraal in de stad. Onze kamer 606 ziet uit op de hoge moderne gebouwen en beneden achter het hotel de groezelige rommel van armoedige werkplaatsen. Op het plafond in de kamer een pijltje richting Mekka met de tekst Kiblat. Verder TV, bad en een goed bed. 
Eerst eten we wat in de buurt van het hotel en gaan daarna slapen. 
Het weer is erg warm en vochtig en veel bewolking, alsof het elk moment gaat regenen. 
Na een paar uurtjes geslapen te hebben, gaan we te voet naar Chinatown, via een stinkende drukke weg langs het centrale busstation. Om 17uur begint het te regenen uit de dreigende bui. We schuilen langs de weg en om 17:20uur als het over is, lopen we verder. 
In Chinatown ontwaken de winkeltjes en eetstalletjes langs de weg. Op simpele krukjes en aan campingtafeltjes wordt het "restaurant" langs de kant van de weg gedreven. De saté wordt boven rokende en vlammende houtskool gebakken. Lekkere kippensaté met pindasaus gegeten.
Als het donker is om 19:30uur wordt het echt druk. De mensen persen zich door de smalle looppaden van de marktkramen. Een drukte van belang. De TV-toren en de Twintowers staan prachtig verlicht te pronken in de stad.
Vanavond vroeg te bed.

Maandag 29 apr 2002

Om 7:30uur ontbijt. Het buffet is uitgebreid. Warme rijstgerechten, omelet, gekookte eieren, Chinese soep, melk en yoghurt met muesli's, fruit, geb.spek, deeggebak, bami, vis etc.  
Om 9uur gaan we per bus op Citytour. Eerst gaan we 11km buiten de stad naar de Batu Caves. Via 272 treden is dit Hindoe heiligdom boven in druipsteengrotten te bereiken. KL heeft een grote bevolkingsgroep Indiërs die hier hun grootste tempel hebben. Veel afbeeldingen en beelden van de Hindugoden en offertafels. In de druipsteengrot in deze berg wonen veel vogels en de apen zijn ook beroemd en berucht. Het is er nog erg rustig zo vroeg in de morgen. Enkele Indiase mensen bezoeken de caves om gunsten te vragen van de goden. Ze bidden met de handpalmen tegen elkaar in de richting van de beelden om de goden hun gunsten te vragen. Met name de oude mensen, die de trappen hebben bedwongen, worden hier erg religieus! 
Van boven af heb je een mooi uitzicht over de hoge gebouwen van KL. Beneden bij de parkeerplaats zijn de terrasjes en winkelstalletjes.  GEEN gepluk om toch maar te kopen. Hier kun je vanalles eten zoals o.a. vogelnestjes. Bij de kraampjes staat ook een stukje met hout, houtsnippers en schilfers en poeders. Op mijn vraag wat dit is, wordt geantwoord: Malaysisch viagra. Met een gebaar erbij, niet bedoeld voor jou! 
Na de caves gaan we de tinfabrieken in Selangor bezoeken. KualaLumpur is ontstaan door de vondst van tin. De Chinezen vonden tin en in de mijnen werden o.a. Indiërs als werklui gehaald. Hierdoor zijn de verschillende bevolkingsgroepen bij elkaar gebracht. 
We krijgen een rondleiding door de fabriek en hierna , hoe kan het anders, wordt een 7-up drankje in een tinnen kroesje aangeboden in de winkel. We kunnen uiteraard uitgebreid de mooie kunststukjes bewonderen. Van schaakspellen tot kerstgroepen. Van prijzenbekers tot fruitschalen. Kantoorartikelen etc. De prijs is navenant. Er is ook een zilverafdeling, waar een volledig gedekte fraaie tafel in zilver is opgesteld. Hierop een mooie sierzwaan van ca. 80cm hoog
ŕ ca. €100.000.  Buiten voor de fabriek staat de grootste tinnen bierpul ter wereld volgens het Guinness-boek. Hier worden uiteraard foto's gemaakt en binnen kunnen de tinnen fotolijstjes worden gekocht. 
De volgende stop is bij het koninklijk paleis. De vorige week geďnstalleerde gekozen koning is thuis. Elke 5 jaar wordt door de 13 Maleisische staten een van de sultans tot koning gekozen. Een democratische koning. De president heeft een wet door het parlement laten goedkeuren voor het herinvoeren van de doodstraf. De nieuwe koning heeft al laten weten dat hij deze wet niet zal ondertekenen. Zo zal de doodstraf de komende 5 jaar niet worden uitgevoerd. Voor de poort van het paleis, wat een voormalig zomerverblijf is van een rijke tin-Chinees, staat aan beide zijden een wacht en een wachter te paard. De stokstijf staande wacht met een lendedoek van brokaat, is een dankbare foto-mate voor Japanse meisjes. Een voor een gaan ze met hem op de foto. Op het paard zit een jonge jongen die iets minder in de plooi zit, hij geeuwt uitgebreid. Een soldaat met een normaal uniform strijkt de plooien van de wachters uniformen glad en haalt met een doekje de korreltjes uit de ogen bij het paard. 
Dan wordt naar de Twin-torens gereden. De 451m hoge blinkend stalen constructie van de staatsoliemaatschappij Petronas staat deels nog steeds leeg sinds 1996. Ze zijn het symbool van de vooruitgang van Maleisie. Op de eerste 6 van de ca. 100 etages van de is een mooi winkelcentrum met luxe ruime winkels. Op de 2 etage is een groot food-centrum. Je kunt alle denkbare eetwaar kopen aan de zijkant en nuttigen in de binnenruimte. O.a. een suchi treintje waar je een langskomend gerecht kunt nemen en opeten. In oppervlakte groter dan in Oberhausen. Morgen willen we de Twin-torens bezoeken. Robert-Jan raadt aan om dan vroeg
te gaan. Elke dag gaan er max. 800 personen naar de brug tussen de 2 torens op de 43e etage (gratis). Je kan het kaartje ophalen waarop dan de tijd staat waarop je met de lift omhoog kan.
Het volgende item is het oorlogsmonument. De Maleisiers hebben in 3 oorlogen gevochten. 14-18 voor de Engelsen, 39-45 tegen de Jappen in Maleisie en bij opstanden tegen de communisten in de 70-jaren. Het monument laat strijdende soldaten zien, met opvallend westerse gezichten. De overwonnenen zijn duidelijk jappen en liggen aan hun voeten. Toch raar dat de overwinnaars met Europesche gezichten zijn afgebeeld. Omdat een bezoek aan de nationale moskee ongelegen is, vanwege een gebedsdienst op dit tijdstip rijden we er slechts langs. Een grote groene paraplu met 18 plooien de 13 staten uitbeeldend en de 5 geboden van de Islam. 
Hierna gaan we naar het Sultan Abdul Samad paleis. Een prachtig paleis in oosterse stijl met klokkentoern ala BigBen en mooie koperen uivormige boltorens.  Achter dit paleis stromen de 2 rivieren (Kelang en Gombak) samen, waar KL is ontstaan. Snel in de bus, want na een flinke donderslag begint het tropisch te stortregenen. 
Bij het hotel om ca. 15uur kunnen we verder onze gang gaan. Om 17uur kan ik internetten in het hotel en mail ik naar onze vruchtjes. 
Omdat het maar steeds blijft hozen, besluiten we om in het hotel te eten. Buffetdiner, goed en uitgebreid maar duur voor onze begrippen. €33. Maar op straat eten is authentieker. Je proeft meer het dagelijkse leven. Ook Robert-Jan eet vanavond hier, maar de meeste anderen van de groep gaan ondanks de regen buiten de deur eten. 

Dinsdag 30 april 2002
Vanmorgen vroeg op voor het ontbijt. Om 7:30uur lopen we richting Twintowers. Als we om 8:15uur daar komen, sluiten we aan in de rij voor een gratis kaartje. Het rvs monster staat te blinken in de zon. Om 08:30uur mogen we binnen het kaartje afhalen, onze lift naar de brug gaat om 9:30uur. Tot die tijd gaan we het SuniaPlaza winkelcentrum in, waar nog alle winkels open moeten gaan. Wel is er koffie te krijgen en met een plaatsje aan het raam kijken we uit over het prachtig aangelegde park en de hoge kantoorgebouwen in de buurt. De "familie" van de Fox-groep is iets later bij de torens gekomen en heeft kaartjes voor 10:15uur. Met de lift gaan we in 43 seconden omhoog naar de 41e etage op 170m. Hier is de 40m lange en 750 ton zware brug naar de andere toren. We mogen 7 minuten sightseeen en foto's maken. Het is redelijk helder weer en het zicht is fantastisch, misschien door de vele regen van gisteren en vannacht. We maken 15 foto's en als we beneden zijn opnieuw enkelen. Zeer de moeite waard. We gaan lopend naar het stadscentrum. Bij het Maleisisch Verkeerburo hebben we nog enkele folders opgehaald en na een mierzoete koffie op een terras lopen we onder langs de TV-toren. NB: als je normaal koffie besteld krijg je alles erin, dus mierzoet en romig. Een "kopi-o" is onze koffie met de melk en suiker los. Deze TV-toren is nog enk. meters hoger dan de Twintowers, maar ligt ook nog op een heuvel. In het centrum van KL loopt een soort monorail in het midden boven de straat. Men is bezig hiervoor diverse stations te bouwen. 
We gaan een ander winkelcentrum in, Lot10. Ook een mooi,luxe en airco gebouw. In de centrale middenruimte is een auto verkoop. Veel personeel die niets te doen hebben. Hoe kan dit bestaan? 
Later lopen we door de hitte weer naar een ander winkelcentrum. BB-plaza ca. 700m van ons hotel. Dit is een wat ouder en voller gebouw en minder luxe uitstralend, maar wel groter. Veel gangen in de 6 etages, zodat elk deel een eigen kleur heeft. Er blijft ons een afritsbroek voor Ger en enkele t-shirts voor beiden aan de vingers hangen. Hier ook weer veel personeel en weinig kassawerk.??  De lunch gebruiken we in de PizzaHut. Ook weer een Uncle Sam instituut. Zolas men hier dweept met alles wat Americaans is. 

Als we de voeten moe hebben, breekt de hemel weer open voor de "afternoon-shower with thunder". Nadat de regen ca. 1 uur heeft geduurd kopen we elk een paraplu ook te gebruiken als parasol. Hiermee lopen we door de regen naar SwissGarden.  Na een douche en rust voor de moegelopen voeten, gaan we 's avonds toch weer terug om te eten bij een Tandoori restaurantje bij het BB-plaza. 

 

 

top

laatst bijgewerkt:
18 sep 2006

e-mail sturen

homepage

 

 

 

 

 

 

 

 

top