home

Vakantie Kroatië - Italië      do 24 aug  2006

passo di Stelvio - Solda

.klik op een foto voor een vergroting of op de datum voor verslag
13/08 14/08 15/08 16/08 17/08 18/08 19/08 20/08 21/08 22/08 23/08 24/08 25/08 26/08 vak

Do 24-aug-06

 Vanmorgen zal dan de Stelvio van de zware kant beklommen worden. Vanuit Prato is het 24 km en 1860m omhoog. Om 8:45uur fiets ik weg en al meteen buiten Prato zijn er meerdere fietsers onderweg naar Europas op een na hoogst geasfalteerde bergpas de Stelvio op 2758m. (nr 1 = de Bonette 2802m)

Het weer was niet zo bijster vanmorgen en de mevrouw van Montonihof weet niet of het droog blijft, maar al bij Gomagoi schijnt de zon en het uitzicht is klaarhelder op de sneeuwtoppen. Ik fiets enkele fietsers voorbij en mij komen er ook enkele voorbij, maar het gaat prima. Het kost veel moeite want er zijn stukjes met meer dan 10% klimwerk. Na Trafoi gaan de tornantis, of haarspelbochten, of serpentinas, of kehren etc. aftellen, het zijn er 48. 

Ik zet geregeld (ca 300m hoogte) de voetjes aan de grond om isostar en water te drinken en om een banaan of mueslireep naar binnen te duwen.  Zo kom ik eigenlijk best goed boven.
Moe maar voldaan …….

Boven wordt me gevraagd om een foto te knippen van 2 Zwitserse jongens bij het bord op de pashoogte, dan vraag ik aan de Zwitser of hij een foto van mij wil maken en wil doormailen. Mijn emailadres wordt in zijn telefoon ingegeven. Zij maken een tour door de Alpen en rijden dus verder. Ik keer weer terug.

In bocht 17 kan ik omdat de regiobus de buitenbocht moet nemen, zigzag een paar plaatsen opschuiven, maar het blijft druk en ik moet steeds achter enkele auto’s blijven rijden.

Als ik beneden in Prato kom, het is 12:17uur, is Truus niet thuis en dus ga ik naar het dorp naar het terras, waar Truus heen zou gaan om een koffie te drinken. Maar geen Truus te bekennen, dus weer terug naar Montonihof en vraag aan de mevrouw waar Truus is. Zij zegt dat Truus gevraagd heeft, hoe laat de bus gaat dat ze om 12;30uur boven wilde zijn. Zij heeft de bus van 10:45uur genomen en komt om 12uur op de pas aan. Dus ben ik Truus tegengekomen in bocht 17 blijkt later. Zij heeft mij gezien en moet gewoon door naar boven en moet daar een uur wachten voor de terugreis. Ik douch me en ga naar het terras in het dorp om te wachten tot Truus terugkomt om 14:19uur.  Ze wilde me verassen en heeft een leuk speldje gekocht voor bij de fietstrofeeën.

We gaan nog per auto naar Solda een zijdal van de Stelvio en belanden op een terras. Maar het weer betrekt en het gaat regenen, niet veel maar toch ..

Op de terugweg maken we nog een fotostop bij een kunstenaar. Deze heeft veel totempalen, dromenvangers en heel veel schedels, kaken en complete geraamtes van dieren buiten bij elkaar hangen. Erg mooi en er worden dan ook veel foto’s gemaakt van deze indiaanse kunst.

’s Avonds weer eten bij Hotel Stern, waar het gisteren ook goed was. Na het eten gaan we naar de muziek voordracht, waarvoor bij de VVV reclame werd gemaakt. We kunnen zelfs zitten op het terras en als de uitvoering begint blijkt dat het allemaal klassiek is. De uitvoerende muziekclub is wel uitgedost in Tiroler dracht en we hadden vrolijke muziek verwacht. Als het wat vervaarlijk hard gaat waaien lopen we naar ons onderkomen zo’n km buiten het dorp. NB: het regent niet.

 Kmstand: 174248 =  58 km

 
 
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

 

.mailen  home terug vakantie .terug naar home-kro-ita
       
.

.

.

.

.